Православне иконе

Српска православна црква

Српска православна црква је вишенационална помесна аутокефална црква. Налази се на шестом месту у диптиху православних цркава. Има ранг патријаршије.Седиште се налази у Београду и Пећи.

Своју аутокефалност Српска православна црква стекла је иницијaтивом Светог Саве 1219. године. GRB SPC Она је данас у рангу патријаршије и има епархије и парохије у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини, затим у осталим републикама бивше Југославије као и у Европи, Северној Америци, Аустралији и свуда где живе православни Срби.

На челу Српске православне цркве налази се патријарх српски. Дана 22. јануара 2010. године изабран је патријарх српски Иринеј. Особи са титулом патријарха се протоколарно обраћа са: „Његова светост господин“. Патријарх Иринеј (Мирослав Гавриловић) је 45. патријарх српски.

Свети архијерејски сабор СПЦ, највише тело Српске православне цркве, чине сви епархијски архијереји (епископи и митрополити) и састаје се два пута годишње на пролећном (у мају месецу) и јесењем заседању. Свети архијерејски сабор доноси све значајне одлуке за живот цркве. Такође, постоји и стални Свети архијерејски синод који чине шест архијереја и патријарх и који се за време свог мандата баве свакодневним питањима живота Цркве. Синод се састаје чешће него Сабор.

СВАКО КОПИРАЊЕ
САДРЖАЈА
ЈЕ ЗАБРАЊЕНО